Συνέντευξη στην εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ και τη δημοσιογράφο Μαρίνα Κουρμπέλα

Η Ελλάδα ανέκτησε μεγάλο μέρος της χαμένης αξιοπιστίας και έχει τεθεί σε ευρωπαϊκή τροχιά

Ο βαθμός εξάρτησης από τις αποφάσεις των θεσμικών κέντρων αυξάνεται σημαντικά και η ευθύνη εκπροσώπησης της πατρίδας μας στο Ευρωκοινοβούλιο έχει αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερο εθνικό και κοινωνικό περιεχόμενο τονίζει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Κώστας Πουπάκης, συνέντευξή τους στην ΕΞΠΡΕΣ. Με τη συμμετοχή μας στο νομοθετικό έργο και τροπολογίες που συγκεντρώνουν διακομματική στήριξη, προσθέτει, προσπαθούμε να “συνδιαμορφώσουμε” μια ευρωπαϊκή “αναπτυξιακή απάντηση” στην παρατεταμένη ύφεση με την υιοθέτηση εξισορροποιημένων πολιτικών που θα οδηγούν στη δημοσιονομική εξυγίανση, διασφαλίζοντας παράλληλα την κοινωνική προστασία και δικαιοσύνη. Όσο για το έργο της ενημέρωσης, υποστηρίζει πώς η έγκαιρη πληροφόρηση των “ευρωπαϊκών δρώμενων” διαμορφώνει ένα ευνοϊκότερο πεδίο για πρόσθετες διεκδικήσεις και καλύτερα αποτελέσματα, ενώ η γνώση των σχετικών εξελίξεων συμβάλλει στην ορθότερη κατανόηση και εφαρμογή των νόμων. Σχετικά με τα εθνικά θέματα, αναφέρει πως σε κρίσιμα ζητήματα εθνικού χαρακτήρα οι Έλληνες ευρωβουλευτές δούλεψαν μαζί, σαν “ελληνική αντιπροσωπεία”, επιδιώκοντας και τη στήριξη των άλλων χωρών, μέσα από τη συνεργασία με τις αντιπροσωπείες τους.

Για το έργο της σημερινής κυβέρνησης εκφράζεται θετικά, λέγοντας πως αυτή και ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς -και με τη δική μας συνδρομή-, κατάφεραν να αντιστρέψουν στο εξωτερικό το εχθρικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί για τη χώρα μας. Η Ελλάδα είναι σε ευρωπαϊκή τροχιά ανακτώντας ένα μεγάλο μέρος της χαμένης της αξιοπιστίας. Για νέες δράσεις τονίζει οτι επιβάλλεται να “θεμελιώσουμε” την καταναλωτική προστασία αντιμετωπίζοντας αποφασιστικά την αισχροκέρδεια των ολιγοπωλίων, μονοπωλίων και καρτέλ, καθώς και να εγγυηθούμε την πρόσβαση των πολιτών στα βασικότερα αγαθά και υπηρεσίες μέσα από την αποκλιμάκωση του ΦΠΑ, όπως ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

 

1) Ποιές δραστηριότητες, έχετε ως τώρα, αναπτύξει, προκειμένου να βοηθήσετε την Ελλάδα στην πιο κρίσιμη αυτή περίοδο;

Η χώρα μας τα τελευταία τρία χρόνια διανύει μια από τις δυσκολότερες περιόδους της νεότερης ιστορίας της με εξαιρετικά επώδυνες συνέπειες για τη ζωή και την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών.

 Ταυτόχρονα, η δημοσιονομική κρίση που πλήττει την Ευρώπη σε συνδυασμό με την προσήλωση στις πολιτικές της ακραίας λιτότητας υπονομεύουν την «αρχιτεκτονική» και τη συνοχή της Ένωσης απειλώντας ευθέως το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο.

 Ο βαθμός εξάρτησης από τις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Θεσμικών Κέντρων αυξάνεται σημαντικά και η ευθύνη εκπροσώπησης της Πατρίδας μας στο Ευρωκοινοβούλιο έχει αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερο εθνικό και κοινωνικό περιεχόμενο.

 Βασική επιδίωξη των δραστηριοτήτων μας υπήρξε η αποκατάσταση της εικόνας της Ελλάδας και του ανθρωπίνου δυναμικού της, που τόσο είχαν απαξιωθεί από την «εκστρατεία» δυσφήμησης στην οποία είχε επιδοθεί η Κυβέρνηση Παπανδρέου. Έπρεπε να σταματήσουμε να θεωρούμαστε «αποδιοπομπαίος τράγος» ενός συνολικού ευρωπαϊκού προβλήματος.

 Με στοχευμένες κοινοβουλευτικές ερωτήσεις και παρεμβάσεις είτε προς τους εκπροσώπους της Τρόικα, είτε στους αρμόδιους Επιτρόπους για το «Ελληνικό Ζήτημα», όπως ο Αντιπρόεδρος Ρεν, επιχειρούμε με δυναμικό τρόπο αφενός να αναδεικνύουμε τα φλέγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και η πραγματική οικονομία, και αφετέρου να διεκδικήσουμε βιώσιμες λύσεις μέσα από την ουσιαστική εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Κεκτημένου στη χώρα μας, η οποία συχνά «εξαιρείται» από θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες βρισκόμενη σε ένα ιδιότυπο «ειδικό καθεστώς».

 Σε αυτήν την κατεύθυνση αναζητήσαμε συμμαχίες και ενεργοποιήσαμε τις επαφές μας με ξένους Ευρωβουλευτές, εκπροσώπους των ευρωπαϊκών κοινωνικών εταίρων και της κοινωνίας των πολιτών. Η επίσκεψη του Elmar Brok, Γερμανού Ευρωβουλευτή -Προέδρου της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατικών Συνδικάτων, (EUCDW) στην Αθήνα και η συνάντηση μαζί του είχε αυτόν ακριβώς το σκοπό.

 Με τη συμμετοχή μας στο νομοθετικό έργο και τροπολογίες που συγκεντρώνουν διακομματική στήριξη προσπαθούμε να συνδιαμορφώσουμε μια ευρωπαϊκή «αναπτυξιακή απάντηση» στην παρατεταμένη ύφεση με την υιοθέτηση εξισορροπημένων πολιτικών που θα οδηγούν στη δημοσιονομική εξυγίανση διασφαλίζοντας παράλληλα την κοινωνική προστασία και δικαιοσύνη.

 2) Υπήρξε αποτέλεσμα;

Αν και σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία δεν περισσεύει «χώρος» για απόλυτα συμπεράσματα, θεωρούμε πως υπάρχουν ενθαρρυντικά μηνύματα τα οποία βασίζονται πρωτίστως στις δυσβάσταχτες θυσίες του ελληνικού λαού. Η εκρηκτική κοινωνική κατάσταση δεν αφήνει περιθώρια πανηγυρισμών ή εφησυχασμού, και οι όποιες θετικές εξελίξεις πρέπει να καταστούν το εφαλτήριο για ακόμη πιο σκληρή δουλειά.

 Η σημερινή Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς -και με τη δική μας συνδρομή- κατάφεραν να αντιστρέψουν στο εξωτερικό το εχθρικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί για τη χώρα μας. Η Ελλάδα είναι σε «ευρωπαϊκή τροχιά» ανακτώντας ένα μεγάλο μέρος της χαμένης της αξιοπιστίας.

Σε πιο συγκεκριμένα ζητήματα, σημεία που αποτέλεσαν την αιχμή της δραστηριότητας μας όπως η θέσπιση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, η χρηματοδότηση δράσεων στήριξης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων μέσα από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία, η αναβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους με κοινοτικούς πόρους, οι ενεργητικές πολιτικές για την καταπολέμηση της ανεργίας και της ανεργίας των νέων, η θεσμική θωράκιση των καταναλωτών από τις αθέμιτες πρακτικές, καθώς και η προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών (απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας), είναι, ήδη, μέρος της «ευρωπαϊκής ατζέντας» για την Ελλάδα.

 3) Θεωρείτε, πως αν το έργο σας γινόταν ευρέως γνωστό θα είχε καλύτερα αποτελέσματα;

Ο στόχος δεν είναι η προσωπική προβολή αλλά το αποτέλεσμα, η ουσία.

Εξάλλου οτιδήποτε συζητείται και αποφασίζεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε εύλογο χρονικό διάστημα γίνεται γνωστό στην πράξη και σε επίπεδο κρατών-μελών μέσω της ενσωμάτωσης των Κοινοτικών Οδηγιών στο Εθνικό Δίκαιο με την μορφή αντίστοιχων νομοθετημάτων. Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι η Έκθεση που ψηφίσαμε για την «Ενίσχυση των Δικαιωμάτων των Ευάλωτων Καταναλωτών», στο τελικό κείμενο της οποίας ενσωματώθηκε σειρά δικών μας τροπολογιών. Ουσιαστικά, η Επιτροπή και τα κράτη-μέλη καλούνται να αναπτύξουν μια Στρατηγική για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των ευπαθών πολιτών σε όλα τα επίπεδα και να εγκρίνουν στις νομοθεσίες τους ειδικά μέτρα που εξασφαλίζουν την κατάλληλη προστασία τους. 

Σε κάθε περίπτωση, η έγκαιρη πληροφόρηση των «ευρωπαϊκών δρώμενων» διαμορφώνει ένα ευνοϊκότερο πεδίο για πρόσθετες διεκδικήσεις και καλύτερα αποτελέσματα, ενώ η γνώση των σχετικών εξελίξεων συμβάλλει στην ορθότερη κατανόηση και εφαρμογή των νόμων.

4) Ενεργήσατε μόνος, ή συλλογικά, ως Έλληνες στο Ευρωκοινοβούλιο, ως πολιτική Ομάδα, κλπ.

Ανάλογα με το είδος και το αντικείμενο της παρέμβασης. Οι συμμαχίες και η αποδοχή των θέσεων της δικής μας ομάδας συνιστούν πάντα βασική πρόκληση.

Αρκετές, λοιπόν, ήταν οι φορές που ενεργήσαμε ως πολιτική ομάδα αναζητώντας συμμαχίες τόσο στο εσωτερικό του πολιτικού μας σχηματισμού –του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που κατέχει την πλειοψηφία στα όργανα της Ε.Ε.- όσο και με άλλους πολιτικούς σχηματισμούς για κομβικά θέματα που επηρεάζουν το σύνολο της Ένωσης.

Σε κρίσιμα ζητήματα εθνικού χαρακτήρα δουλέψαμε μαζί ως Έλληνες Ευρωβουλευτές, σαν «ελληνική αντιπροσωπεία», επιδιώκοντας και τη στήριξη των άλλων χωρών μέσα από τη συνεργασία με τις αντιπροσωπείες τους.

Παράλληλα, αναλαμβάνω προσωπικές πρωτοβουλίες για σημαντικά θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, κυρίως εργασιακού χαρακτήρα και κοινωνικού προσανατολισμού, που έχουν ευρύτερη ευρωπαϊκή διάσταση, καθώς αγγίζουν θεμελιώδεις συνθήκες και διαδικασίες κοινωνικού διαλόγου, θίγουν κατοχυρωμένα δικαιώματα ή υπονόμευαν τον πυρήνα της ευρωπαϊκής καταναλωτικής προστασίας.

 5)Τι προτείνετε, σχετικά για μελλοντικές δράσεις:

Για να παραμείνει η χώρα όρθια, πρέπει πρώτα και πάνω απ’ όλα να σταθεί όρθια η ελληνική κοινωνία. Δυστυχώς, οι δεσμεύσεις των Μνημονίων είναι μια πραγματικότητα. Η διαχείρισή τους προς όφελος των Ελλήνων πολιτών αποτελεί ένα κορυφαίο εθνικό στοίχημα, το οποίο οφείλουμε να κερδίσουμε επαναφέροντας την κοινωνική αλληλεγγύη στους συμπολίτες μας που έχουν πραγματική ανάγκη.

Σε αυτό το πλαίσιο ιδιαίτερα σημαντική είναι η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών «εργαλείων». Η περαιτέρω αύξηση της απορροφητικότητας των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και η υιοθέτηση «καλών πρακτικών», ώστε να επιτύχουμε άμεσα την αναθέρμανση της πραγματικής οικονομίας, την ανακούφιση των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης που έχει «σηκώσει» δυσανάλογα το μεγαλύτερο φορολογικό βάρος, το δραστικό περιορισμό της φοροδιαφυγής και της «μαύρης εργασίας».

Δεν είναι δυνατόν να αφήνουμε το μέλλον του τόπου εγκλωβισμένο στο «κοινωνικό πουθενά» της ανεργίας και της ακραίας φτώχειας. Απαιτείται άμεσα η κινητοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων για την ενίσχυση της απασχόλησης, τη στήριξη των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων και την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Είναι αδιανόητο την ώρα που οι μισθοί και οι συντάξεις μειώνονται συνεχώς, η Ελλάδα να είναι «πανευρωπαϊκή πρωταθλήτρια» στην ακρίβεια. Επιβάλλεται να «θεμελιώσουμε» την καταναλωτική προστασία αντιμετωπίζοντας αποφασιστικά την αισχροκέρδεια των ολιγοπωλίων, μονοπωλίων και καρτέλ, καθώς και να εγγυηθούμε την πρόσβαση των πολιτών στα βασικότερα αγαθά και υπηρεσίες μέσα από την αποκλιμάκωση του ΦΠΑ, όπως ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.