altΓεννήθηκα στην Αθήνα, στην Ηλιούπολη, το 1951 με καταγωγή από την ΚΡΗΤΗ, κάτι που με κάνει ιδιαίτερα υπερήφανο. Ο πατέρας μου Στυλιανός κατάγεται από τις Μαργαρίτες-Ρεθύμνου και η μητέρα μου Δήμητρα από τις Στέρνες – Χανίων. Προέρχομαι από μια οικογένεια με πατέρα εργολάβο οικοδομών με δραστηριοποίηση κυρίως σε έργα στο αεροδρόμιο των Χανίων, το λιμάνι της Σούδας κ.λπ. και μια δυναμική μητέρα που είχε αναλάβει εκτός από την ανατροφή εμού και των δύο αδερφών μου (της Ματίνας και της Όλγας) και την ευθύνη γεωργικών εργασιών (ελιές, σπαρτά, αμπέλι) συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στο οικογενειακό εισόδημα.

Τα πρώτα μαθητικά μου χρόνια  (πρώτες τάξεις Δημοτικού) τα πέρασα στην πόλη των Χανίων λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων των γονέων μου και στη συνέχεια και μέχρι σήμερα στην Ηλιούπολη (Δημοτικό-Γυμνάσιο-Λύκειο) και από την Τηλεπικοινωνιακή Σχολή. Τέλος, αργότερα και από τη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οικονομικών (Business Administration-European College of Economics & Management).

altΚατά τη στρατιωτική μου θητεία υπηρέτησα σαν έφεδρος Αξιωματικός, Ανθυπολοχαγός σε Κόρινθο, Ηράκλειο, Αθήνα, Ξάνθη, Χίο και σαν έφεδρος Υπολοχαγός στα Σέρβια της Κοζάνης.

Η επαγγελματική μου σταδιοδρομία ξεκίνησε με την εισαγωγή μου με πανελλαδικές εξετάσεις στον ΟΤΕ(1971) και εργάστηκα σε Αθήνα, Χίο, Οινούσσες και στη συνέχεια πάλι στην Αθήνα, σαν ανώτερο διοικητικό στέλεχος.

 

altΟι συγκυρίες της περιόδου από το 1981 και μετά, απετέλεσαν την αφορμή να ξεκινήσω  τη συνδικαλιστική μου altενασχόληση από τον εργασιακό χώρο του ΟΤΕ. Η πρώτη ευκαιρία μου δόθηκε το 1985 με τη συμμετοχή μου ως Γεν. Γραμματέας στο Κεντρικό Εργασιακό Συμβούλιο του ΟΤΕ και στη συνέχεια ως Αντιπρόεδρος Σωματείου ΠΣΥΠ-ΟΤΕ (1988-2001), μέλος Διοίκησης Ομοσπονδίας ΟΜΕ-ΟΤΕ (1991-2001) και Γεν. Γραμματέας Προμηθευτικού-Καταναλωτικού Συνεταιρισμού ΟΤΕ (1988-1998).

altaltΗ ουσιαστικότερη συμμετοχή μου στα συνδικαλιστικά δρώμενα ξεκίνησε το 1997-98 με τη συμμετοχή μου στο Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, στη συνέχεια με την εκλογή μου στη Διοίκησή της ΓΣΕΕ (1998), στο Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής – Ακαδημίας Εργασίας ΓΣΕΕ, στο Καταναλωτικό Κίνημα της ΓΣΕΕ και ολοκληρώθηκε ως Γενικός Γραμματέας ΓΣΕΕ (2004-2009).

Εκπροσωπώντας τη ΓΣΕΕ ανέλαβα καθήκοντα Αντιπροέδρου του ΟΑΕΔ (2006-2009) και Μέλους altτης Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινωνικής Επιτροπής-ΕΟΚΕ (European Economic & Social Committee) και στα ειδικευμένα της μάλιστα τμήματα «Ενιαία Αγορά, Παραγωγή & Κατανάλωση», «Μεταφορές, Ενέργεια, Υποδομές, Κοινωνία των Πληροφοριών» και «Γεωργία, Αγροτική ανάπτυξη, Περιβάλλον» (2004-2009), από την οποία και τιμήθηκα σε ειδική της εκδήλωση (15/9/2010) για την ενεργή συμμετοχή μου και συμβολή μου στις εργασίες της.

altΠαράλληλα, κατά τη διάρκεια της θητείας μου από το 2001 ως Πρόεδρος της ΔΑΚΕ-Ιδιωτικού altΤομέα (της συνδικαλιστικής παράταξης που εκφράζει πανελλαδικά τον κοινωνικά φιλελεύθερο χώρο), εκλεγείς ομόφωνα σε διαδοχικά πανελλαδικά συνέδρια βάσης (2001-2004-2007) εκλεγμένων αντιπροσώπων απ΄ όλη την Ελλάδα και όλα τα επαγγέλματα, υπήρξε σημαντική αναδιοργάνωση και ενδυνάμωση της παράταξης όπου για τη ΔΑΚΕ έγινε κατορθωτό:

  • να αυξήσει κατά 52% τις δυνάμεις της στα συνέδρια 2004, 2007
  • να καταλάβει τη δεύτερη θέση στη ΓΣΕΕ (από 3η δύναμη που ήταν μέχρι τότε) και ο ίδιος δικαιωματικά σε αντιπροσωπευτικό αναλογικό προεδρείο, τη θέση του Γενικού Γραμματέα της ΓΣΕΕ
  • να ωριμάσει μέσα από μια νέα και αξιόπιστη ανοδική πορεία με αρχές, θέσεις, αξίες και όραμα και
  • να συνδεθεί και να συμμετάσχει στα Ευρωπαϊκά Χριστιανοδημοκρατικά Συνδικάτα (EUCDW)

Παράλληλα, μέσα από τη δραστηριοποίησή μου στη Νέα Δημοκρατία, αλλά καιalt λόγω της συνδικαλιστικής μου ιδιότητας,altσυμμετείχα στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και στο Πολιτικό-Συνδικαλιστικό της Γραφείο, έχοντας διατελέσει στο παρελθόν (1997-2000) Οργανωτικός Τομεάρχης- Περιφερειάρχης του κόμματος στην Κρήτη και αναπλ. Τομεάρχης στον Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης (2011 – Ιούνιος 2012).

Στις ευρωεκλογές του 2004, αποδέχτηκα τη συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας καταλαμβάνοντας την τελευταία altκαι μη εκλόγιμη τιμητική θέση-θεωρώντας ότι ήταν αρκετά νωρίς για να κλείσω τον κύκλο της κοινωνικής και συνδικαλιστικής μου  δράσης, ενώ στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009, που συνέπιπταν με την αποχώρισή μου από τα συνδικαλιστικά δρώμενα, ο τότε Πρόεδρος του κόμματος και Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θέλησε να με τιμήσει σαν εκπρόσωπο της κοινωνίας των εργαζομένων συμπεριλαμβάνοντας το όνομά μου στην 4η θέση του  ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας, όπου με την εκλογή μου διεκδίκησα και συμμετείχα στις Μόνιμες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

  • Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων
  • Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών,

αλλά και στις αντιπροσωπείες για την Κοινοβουλευτική Συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σερβία,  Μαυροβούνιο, Κοσσυφοπέδιο και Ινδία.

Πρόκειται για Κοινοβουλευτικές Επιτροπές και Αντιπροσωπείες που τα αντικείμενά τους, έχουν κομβική σημασία για τη ζωή και την καθημερινότητα του Ευρωπαίου Πολίτη, αλλά και που παράλληλα βρίσκονται στο επίκεντρο του πολιτικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος των οργανώσεων-συνδικάτων, των εργαζομένων, των καταναλωτών, καθώς και των υποστηρικτικών-ερευνητικών τους φορέων με τις οποίες συνεργαζόμενος μετέφερα με συνεχείς παρεμβάσεις μου στα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα τα κοινωνικά προβλήματα της καθημερινότητας της Ελληνικής κοινωνίας.

Συνεχίζω να ζω – παντρεμένος πια με τη Χριστιάννα Κουκουτσίδη- στην Ηλιούπολη και από το 2015 έχει προστεθεί στην οικογένεια και ο γιος μου Στέλιος Πουπάκης.

Τιμητικές Πλακέτες